Till vardags arbetar hon med psykoterapi och handledning i Göteborg. Men sedan ett år tillbaka kan Malin Wänerlind även titulera sig diplomerad drömgruppsledare. Nu berättar hon om vägen dit.
Hur kom du i kontakt med Drömgruppsforum första gången?
Jag hade provat på drömgruppsarbete inom ramen för min utbildning. Sen var det en vän som hörde av sig och frågade om jag ville var med på en drömgruppshelg för fem år sen. Jag minns att det var roligt att träffa många med samma intresse, att drömarbeta intensivt tillsammans och sen gå ut och äta ihop på kvällen. Efter det fick jag chansen att komma med i en drömgrupp här i Göteborg.
Hur kom det sig att du utbildade dig till drömgruppsledare?
Ledarna i min drömgrupp, Elisabeth Gruneau och Birgitta Notini, frågade om jag var intresserad och jag tänkte att det skulle ge mig något både privat och professionellt.
När du tänker tillbaka på utbildningstiden – vad var det som förvånade dig mest?
Utbildningen är väldigt praktisk! Man övar hela tiden. Det var väldigt bra. Under andra typer av ledarutbildningar kanske man läser mer teori. Men kanske att jag ändå hade behövt läsa mer av Ullman?
Hur såg din utbildning ut?
Man behöver ha en handledare under utbildningen och Elisabeth Gruneau erbjöd sig att vara min. Sen behövde jag få till en utbildningsgrupp att träna på under utbildningstiden. Det skulle vara personer jag inte kände, men vänners vänner var ok. Plötsligt hade jag en grupp på sex–sju stycken, och det blev jättebra!
Jag deltog också i en så kallad ledarträningsgrupp två till tre helger. De här ledarträningarna arrangeras av Drömgruppsforum några gånger per år.
Slutligen skulle jag skriva ett processreferat från en drömgruppsträff. Skulle referera allt som sägs i dialogen mellan drömmare och grupp.
Allt detta höll jag på med under två år. När min handledare ansåg att jag var färdig med min utbildning så bad hon utbildningsutskottet att skriva ett rekommendationsbrev till Drömgruppsforums styrelse. Efter att jag skickat in min ansökan om att bli diplomerad till styrelsen så blev jag diplomerad för ett år sedan, i november 2023.
Leder du någon drömgrupp idag?
Jag fortsätter med min utbildningsgrupp. Vi träffas en gång i månaden, två timmar per gång. Det är en jättefin grupp på sju åtta stycken, bara kvinnor, mellan 40 och 65.
Kan du inte bli sugen på att dra en egen dröm?
Jo det kan ju hända. Men då får jag låta någon i gruppen öva på att vara drömgruppsledare.
Vad är det bästa med att vara drömgruppsledare?
Att få leda en grupp i ett arbete som är så kreativt. Det blir verkligen personligt och så starka samtal. Att få känna hur gruppen samarbetar och att drömgruppsprocessen bär.
Vad finns det för utmaningar?
Det finns en risk att hamna mer i form och innehåll. Då kan jag längta efter att vara deltagare. Sen är det viktigt att få chansen att träffa andra ledare och utbyta erfarenheter.
Vad gör du om du stöter på problem med gruppen? Var kan du vända dig?
Det har ju inte hänt hittills men i så fall hade jag vänt mig till min gamla handledare. Eller någon annan rutinerad ledare.
Vem skulle du rekommendera att utbilda sig till drömgruppsledare?
Man måste ha ledaregenskaper och tycka det är roligt och vilja utvecklas. Den som inte klarar att följa en form och se möjligheterna i formen – den ska nog inte bli ledare. Det är ju Drömgruppsforums strikta form som gör att drömarbetet kan bli så fritt och skapande.
Är du intresserad av att bli drömgruppsledare? Här kan du läsa mer om hur utbildningen ser ut. >>