Ytterligare reflektioner från Stockholmshelgen

Ann Beskow och framsidan på hennes nya bok Kroppssjälen – en terapiprocess

Även om vi kommer från olika platser och olika tider brottas vi alla med liknande frågor. Rädsla, oro, kärlek, längan, död och liv. Inte minst i drömarbetet blir det tydligt. Det skriver Ann Beskow som deltog i drömhelgen i Stockholm, där hon också berättade om sin nya bok Kroppssjälen.

 

”Tid för meningsfulla samtal” stod det i inbjudan till Drömgruppsforums höstdagar i Stockholm 15–16 oktober 2023. Så blev det – precis som det brukar. Med Monte Ullmans pålitliga metod som ram, ledda av skickliga och erfarna ledare lotsades vi genom givande samtal. Att hjälpa varandra att förstå väcker nya perspektiv, pekar på oöppnade dörrar och släpper in frisk luft. Tack för dagarna!

 

Jag hade blivit tillfrågad om jag ville berätta om min senaste bok ”Kroppsjälen – en terapiprocess”. Det ville jag. Boken kom ut första augusti i år och detta var första tillfället för mig att i en lite större grupp presentera den.  I boken berättar jag bland annat om drömmar. Där finns gränsöverskridande, fantasifyllda bilder. Ibland har de varit otäckt skrämmande, ibland roliga och ibland tydligt läkande. De kom alla att spela en roll i min terapiprocess.  Är tacksam och glad över gensvaret jag fick av er som lyssnade.

 

Min berättelse bygger på mina egna upplevelser under en flerårig process med kroppspsykoterapi. Det är en terapiform som har sin utgångspunkt i att allt det som trängs i mitt huvud samspelar med resten av min kropp. Huvudet minns och kroppen minns. Det jag varit med om i livet präglar min personlighet och mina relationer till andra människor. Genom att prata och förstå mer, genom rörelser och andning och framför allt genom att våga närma mig och återuppleva bortträngda känslor har jag successivt mått allt bättre. Flera av mina relationer till andra människor, både levande och döda har förändrats positivt. Förutom min egen terapiprocess och mina drömmar har jag använt minnen och gamla brev. Samtal med äldre personer i min inre krets har betytt mycket.

 

Förutom att må bättre i kropp och själ önskade jag att hitta en större frihet i mitt skrivande. I boken ger jag därför särskild uppmärksamhet till poesins kraft i mitt liv. En anledning till att det till slut blev en bok, var kanske att jag ville tänja gränserna för mitt skrivande när jag var mitt uppe i min egen utvecklingsprocess. Jag lärde mig att få kontakt med min kropp och mina känslor. I det ville jag utveckla min förmåga att uttrycka mig i ord.

 

Hur relationen mellan mig och min terapeut såg ut under processen har jag också berört. Jag är övertygad om att det finns fler än jag som sliter mellan olika känslor inför sin hjälpare och ledsagare. Boken avslutas med terapeutens efterord, Claes Ekenstam, docent i idéhistoria, f.d. lektor i vårdvetenskap samt certifierad kroppspsykoterapeut.

 

Varför skriver man en bok som är så privat? I början ifrågasatte jag bokidén. Men steg för steg har jag förstått att det finns en allmängiltighet. Varje människa är på många sätt unik, men på vissa sätt inte alls. Även om vi kommer från olika platser och olika tider brottas vi alla med liknande frågor. Rädsla, oro, kärlek, längan, död och liv. Inte minst i drömarbetet blir det tydligt. Alltmer förstår jag att det är läsaren som gör boken till sin egen och låter den landa inom sina egna referensramar. Precis som jag vill att det ska vara.

 

Kroppssjälen är utgiven på förlaget BoD och finns att köpa på www.bod.se/bokshop, www.bokus.com, www.adlibris.com eller hos mig, ann@annbeskow.se

Eller varför inte fråga efter den på ditt bibliotek?

 

/Ann Beskow

2 reaktioner på ”Ytterligare reflektioner från Stockholmshelgen”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *