Möjlighetens ask och den framtid vi vill ha

bokomslag Anders Omstedt nya bok

I sin nya bok breddar Anders Omstedt perspektivet på drömgruppsarbetet. Vägen till en bättre framtid går genom att bejaka och utforska vårt inre hav med all sin intelligens.

 

I den grekiska berättelsen Pandoras ask läser vi hur gudarna skapade en kvinna med uppdrag att straffa mänskligheten. Med sig fick hon en ask som inte fick öppnas. Men Pandora är nyfiken och vill utforska det okända. Hon öppnar asken och släpper lös alla världens olyckor och sjukdomar. Från att eländet kunnat hållas i ett begränsat område fick den nu möjlighet att röra sig helt fritt i världen.

Om vi för över denna berättelse till nutid kan öppnandet av Pandoras ask representera dagens situation med klimatförändringar, pandemier, krig, utfiskning, förgiftning, minskade antal arter, rivalitet och splittring. Det väcker i oss känslor som skam, isolering, främlingskap, kaos, mobbning, ojämlikhet, hunger, orättvisa, hat, ondska, och andra destruktiva känslor. Rachel Carson citerade i sin berömda bok Tyst vår Albert Schweitzer, som skrev:

Människan har förlorat sin förmåga att förutse och förhindra. Hon kommer att sluta med att förgöra jorden ”.

Är berättelsen om Pandoras ask en rättvis beskrivning av dagens mänsklighet? Vi som deltar i olika forskargrupper, studiecirklar eller drömgrupper märker något helt annat. Kanske kan vi kalla den Möjlighetens ask som när den öppnas och i stället ger oss ett flöde av nyfikenhet, vision, mod, hopp, närvaro, enkelhet och inspiration. Här finns en stor potential till förändring när vi lär oss samarbeta och lyssna på varandra. Om denna Möjlighets ask handlar min nya bok: A Philosophical View of the Ocean and Humanity: Second Edition.

Något förenklat kan vi säga att vetenskapen är uppdelad mellan studiet av naturen och dess förutsättningar och människan och vårt samhälle – en uppdelning i det yttre och det inre. Denna uppdelning är lika gammal som framväxten av vetenskap och filosofi, och den består fortfarande. I min bok har jag valt att behandla havet som det yttre och beskriver hur människorna behandlar det. Sedan djupdyker jag in i det inre havet och undersöker hur konst, musik, litteratur, intuition och drömmar svarar mot de triggers som mänskligt missbruk skickar ut. Då öppnar sig Möjligheternas ask med all sin potential till förändring. Något som är helt avgörande för att förbättra hur vi tar hand om naturen och framtiden.

FN har inrättat ett årtionde för havsforskning (2021–2030) för att ändra relationen mellan människa och hav där tanken är: ”to take transformative human action to safeguard the ocean we need for the future we want”. Tillsammans med FN:s initiativ Agenda 2030 utgör dessa två avgörande betydelse för en bättre framtid. I min bok visar jag att vägen till en bättre framtid går genom att bejaka och utforska vårt inre hav med all sin intelligens.

Ullman gjorde en intressant kommentar under ett föredrag i New York och som publicerades 1993:

dreaming and dream sharing bring about rationality and connectedness into a highly irrational and disconnected world”.

Drömmars helande effekt är just deras förmåga att koppla oss människor samman. Drömmar är starkt kopplade till samhället vi lever i med destruktiva krafter som undergräver vår mänsklighet. Så våra drömmar talar – förutom till det personliga – till våra sociala angelägenheter. Människans inre hav är inte isolerat från det yttre utan utgör en förutsättning för mänskligt överlevande. Något som vi ofta uppmärksammar på det personliga planet i våra drömgrupper, men som triggas av den yttre utvecklingen i samhället.

Vetenskapens och konstens olika perspektiv behöver sammankopplas och integreras om vi ska förbättra vår medvetenhet om jordens och människornas tillstånd och stödja beteendeförändringar. Här kan drömgruppsarbetet tillsamman med konsten spela en viktig roll och möjliggöra mänsklighetens överlevnad. Något man kan läsa mer om i min nya bok.

/Anders Omstedt

 

Referenser

Carson, R. (1962/2000). Silent spring. Afterword by Linda Lear. London, UK: Penguin Books.

Omstedt, A. (2024). A Philosophic View of the Ocean and Humanity. Second Edition. , Springer Nature. Du hittar den på tex Bokus, eller Adlibris.

Ullman, M., (1993). Dreams as Exceptional
Human Experiences. ”The following article is based on a lecture presented by MontagueUllman, M.D., at the ”Exceptional Human Experiences” conference held in New York City, June 13, 1993. Available in ASPR Newsletter – The American Society for Psychical Research, Inc. Volume XVIII Number 4.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *